DİVRİĞİ

DİVRİĞİ

Tarihi MÖ 2000’lere kadar uzanan ve birçok medeniyetin izlerini taşıyan Divriği’de görülmesi gereken birçok eser var. Listenizde mutlaka olması gerekenler hiç az değil…

Kümbetler

Divriği merkezinde çok sayıda kümbet ve türbe var. Molla Yakup Türbesi, Hüseyin Gazi Türbesi, Seyitbaba Türbesi, Araplık, Ağar, Dörtardıç, Değnekli Havuz, Garip Musa, Koca Haydar, Fıdıl, Melek Şah belli başlı türbeler.

Tarihi evler

Divriği’deki etkileyici bir mimariye sahip evlerin tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. 116 tescilli konağın olduğu ilçede Abdullah Paşa Konağı, Ayanoğlu Konağı, Demiralay Evi, Ercüklü Evi, Hasifoğlu Konağı görülmesi gereken yapılar.

Kaleler

Divriği’de iki kale var. Her ikisi de Çaltı Çayı’nın geçtiği vadinin hâkim noktalarına kurulu ve nefes kesici manzaraya sahip. Divriği Kalesi Mengücekoğulları döneminde Seyfeddin Şehin Şah Bin Süleyman tarafından 1181 yılında yapılmış. Divriği Kalesi’nin karşısındaki Kesdoğan Kalesi hakkında yeterli bilgi ve belge yok. Bununla beraber bu kalenin Divriği Kalesi’nin gözetleme karakolu niteliğinde yapıldığı sanılıyor. Konumu itibariyle bir kartal yuvasını andıran bu kale çok yüksek, sivri bir tepenin üstünde kurulu.

Cumhuriyet Meydanı

Çok başarılı bir yenilenme sürecinden geçen Sivas Divriği’deki Cumhuriyet Meydanı, bozkırın ortasında bir deniz feneri gibi Sivas’ın tarihine ve güzelliklerine dikkat çekiyor. Mimar Hasan Basri Hamulu ve ekibinin yaptığı tasarımı çok beğendim.

7 bin metrekarelik muhteşem meydanın tam 2 bin 500 metrekaresi yeşil alan olarak değerlendirilmiş. Meydanın düzenlemesinde finansmanı 3S Kale Holding sağlamış. Divriğili işinsanı Sadık Özgür’ün kızlarının kurduğu holdingi 3 kız kardeş yönetiyor; Sema Gürün, Sefa Çizer ve Sedakat Özgür.

Sevgi, saygı, sorumluluk

Fark ettiğiniz üzere holdingin adı kardeşlerin sayısından ve başharflerinden geliyor. Ama sadece bu kadar değil; onlar bu 3 S’ye bir başka anlam daha yükleyerek, vazgeçilmez değerlerini de belirlemişler: Sevgi, saygı, sorumluluk.

Baba toprağına bir değer katmak adına “Biz buraya böyle bir şey yaptırmak istiyoruz” diye değil, “Neye ihtiyacınız var, onu yaptıralım” diye çıkmışlar yola. Babaları daha önce Divriği’ye ilköğretim okulları, lise, öğrenci yurdu ve hastane yaptırmış. İkinci kuşağın tercihi ise Divriği’nin genel görünümüne ve bu sayede turizmine katkı sağlayacak bir adımdan yana olmuş.

 

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR!

Divriği Ulu Cami hakkında bilgi için Sivas yazıma göz atmayı unutmayın!