FETHİYE

FETHİYE

Türkiye doğayla tarihin buluşmasına ev sahipliği yapan sayısız köşeyle dolu. Fethiye de o buluşmaların en güzellerini harmanlayarak sunuyor. Üstelik sadece bu kadar da değil; birbirinden güzel oteller, plajlar, restoran ve kafeler ile davetkar havası daha da cazip hale geliyor. Ben de bu hafta size hem Fethiye merkezde hem çevresinde “mutlaka görün, mutlaka deneyin” dediğim noktalardan bir rota hazırladım.

Paspatur

Adını havacılık tarihimizin kahraman isimlerinden biri olan Tayyareci Fethi Bey’den alan Fethiye, uzun yıllardır Çinli turistlerin gözdesi. O yüzden çarşısında gezerken bolca Çince tabela görebilirsiniz. İngilizlerin de en sevdiği tatil adresleri arasında.

Ama pandemi ile birlikte tatil ve seyahat pratikleri değişince, şimdilerde sadece yerli turistin keyif adresi oldu. Fethiye’nin tarihi çarşısı Paspatur, birçok sokağın birleşiminden oluşan ve farklı giriş kapıları olan bir açık hava çarşısı. Giyim, aksesuar, hediyelik gibi farklı içerikte dükkan ile balık lokantaları bulabilirsiniz. Çarşıya yürüme mesafesinde yer alan Unique Otel ise 2016 yılında Avrupa’nın En İyi Lüks Tasarım Oteli ödülünü aldı.

Unique Otel

Unique Otel sanki bir yelpaze gibi açılan mimarisi ile kayaların üzerinde yükseliyor. Dışarıdan bakınca çok anlamıyorsunuz ama içine girince 4 ayrı binadan oluştuğunu ve onların ortasına gizli bir bahçe kondurduklarını fark ediyorsunuz.

Her detayında geçmişin yeniden yorumlanışı var. Mesela binaları planlarken Kayaköy’deki Rum evlerinden ilham almışlar. Tıpkı onlar gibi farklı yükseltilere sahip ve hiçbiri diğerinin manzarasını kesmeyecek şekilde yapılmış. Odalarda yerel ve modern dokunuşlar harmanlanmış. Otel sadece çarşıya değil marinaya da yürüme mesafesinde. Odaların birçoğu da marinaya nazır konumlandırılmış.

Kayaköy

Unique Otel’e ilham veren Kayaköy ise sadece Fethiye’deki değil ülkemizdeki en etkileyici yerlerden biri. Fethiye merkeze 5-6 km uzaklıkta. Kolayca ulaşacağınız bu keyifli adreste tarihin tam ortasındasınız. Daracık sokaklarda gezinip, salaş restoran ve kafelerde yemek molası verebilirsiniz. Kalmak isterseniz birçok butik otel ve pansiyon var. Benim önerim Fümehan olur.

Kayaköy sadece yerleşik alandan ibaret değil bir de sessiz şehir kısmı var. Mübadele yıllarında terk edilmiş. Yıllar içinde hem deprem hem de ne yazık ki define avcılarından nasibini alıp çok zarar görmüş ama ayakta kalmayı başarmış çok güzel Rum evleri ile dolu. Neyse ki SİT alanı ilan edilmiş de kalan kısmı korunabilmiş. Müze Kart ile ya da bilet alarak ziyaret edebilirsiniz.

Mübadele Hüznü

Kayaköy’deki yerleşimin tarihi 1500’lü yıllara uzanıyor. Antik Karmilassos kenti üzerine yeni bir kent olarak inşa edilmiş. Mübadeleye kadar Rumların ağırlıkta olduğu bir nüfus yapısı varmış.

Okulları, eczanesi, üzüm bağları, zeytinciliği, pekmezi, doktorları ile ünlüymüş. Köye yerleştirilen Batı Trakya Türkleri ise yuvasını bırakıp gidenlerin evlerine yerleşmek istememiş, onun yerine yamaçlarda kendilerine yeni evler inşa etmişler. 1990’lardan itibaren önce yabancı turistler gelmeye başlamış, sonrasında da yerli turistlerin ilgisini çekmiş.

Ölüdeniz

Ölüdeniz yıllar yılı Türkiye’nin turizm ikonlarından oldu. Mavinin ton ton dalgalandığı durgun suyu ile harika bir manzarası var. Bir diğer Fethiye ikonu ise yamaç paraşütü. Muhteşem manzara ile havadan kucaklaşmak unutulmaz bir deneyim.

Antik Kentler

Eşen Irmağı üzerinde bulunan Xanthos antik kenti, Likya’nın başkenti olarak geçiyor. Harpy Anıtı, tiyatro, mozaik zeminli kilise, Likya dilinde yazılı 2500 yıllık sütun, Xanthos’da göreceğiniz tarihi eserler arasında.

Ama şehrin bundan çok daha fazlasına sahip olduğunu bilin. Maalesef buradaki eserlerin çoğu, 1842 yılında İngilizler tarafından British Museum’a götürülmüş. MÖ. 7. yüzyılda kurulduğu düşünülen Letoon antik kenti ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Likya yürüyüş yolu rotasında yer alan kent, döneminin dini merkeziymiş. İçindeki Leto, Apollon ve Artemis tapınakları çok önemli.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Fethiye, yamaç paraşütü için bulunmaz bir adres çünkü dünyada 2 bin metreden denize doğru süzülebilecek başka bir yer olmadığı söyleniyor. Baba Dağı’nda; 1200, 1700, 1800 ve 1960 rakım olmak üzere dört ayrı pist var. Her biri farklı bir rüzgâr yönüne baktığı için uçuş günü, rüzgârın durumuna göre pilot tarafından hangisinin kullanılacağına karar veriliyor. 12 adalı Fethiye Körfezi’ne nazır havada süzülmek, yaklaşık yarım saat ile 45 dakika arasında değişiyor.

Tags: