PİSİDİA – AUGUSTUS TAPINAĞI

PİSİDİA – AUGUSTUS TAPINAĞI

Pisidia Antiokheia antik kentinde geçmişi en çok hatırlatan harabe, tanrılaştırılmış Roma imparatoru için yapılan Augustus Tapınağı. Daha doğrusu tapınaktan ayakta kalmayı başarmış olan küçük bir podyum.

Kopyası Ankara’da

Tapınağa açılan bir propylon yani tapınak kapısı üzerinde imparatorun başarılarının anlatıldığı ve Res Gestae Divi Augusti (Tanrısal August’un yiğitlikleri) olarak bilinen resmi bir kayıt varmış. Bu yazıtın bir kopyası ise Ankara’da Hacı Bayram Camii’nin yanında bulunan Augustus Tapınağı’nın duvarlarını süslüyor.

Atina Stoa’sı Benzeri

Tapınağın arkasındaki kıvrık kaya bir perdeyi andırıyor. Arkeologlar bu yapının bir zamanlar iki katlı, sütunlu bir bina ile çevrilmiş olduğunu düşünüyorlar. Zemin kat ise tıpkı Atina Stoa’sında olduğu gibi insanların yürüyüş yapıp sohbet ettikleri bir yer olarak hizmet veriyormuş.

Ağustos Ayının İsim Babası

Ağustos ayına adını veren İmparator Augustus tanrı olduğuna gerçekten inanıyor muydu bilinmez ama insanlar onun tanrısal özellikleri olduğuna inanmış ve böylesi görkemli bir tapınağı ölümünden sonra inşa edip ona adamışlar. Hem tapınağın podyumu hem de tapınağın arkasında bulunan iki katlı galeri aynı yöntemle, yani kayanın oyulmasıyla oluşturulmuş. Katlardan birinde Dor birinde ise İyon tarzı kullanılmış.

Anıtsal Kapı

Tapınağın önündeki Augustus Meydanı’nı Tiberia Meydanı’na bağlayan üç taklı kapı da ziyaretçilerin ilgisini çeken detaylar arasında. Kapının üzerinde yer alan ve bir benzerine tapınakta rastlayacağınız yazıt tapınağın eksik kısımlarının tamamlanmasına yardımcı oluyor. Bu anıtsal kapı (Propylon) muhteşem heykel ve kabartmalarla süslenmiş, ulaşmak içinse yine ziyaretçilerin dikkatine mazhar olan bir merdiveni çıkmanız gerek.

Figürlere Dikkat!

Tapınakta, Eros, Nike, Demeter gibi tanrı tasvirlerinin kullanıldığı kabartmaların yanı sıra insan figürlerine de yer verilmiş. Savaş gemileri, çeşitli silahlar ve hayvan kabartmaları süslemede kullanılan diğer detaylar. O zamanda da insanlar yaşam koşullarından şikayetçilermiş ve zaman zaman bunu ifade etmek için bir araya gelirlermiş.

3 Bin Metrelik Sur

Tiberia Meydanı, bu ve benzeri amaçlar için halkın kullandığı alanmış. Heykel ve sütunlarla süslenmiş ana caddesi, uzunluğu 3000 metreyi bulan surları, tüm şehri kucaklayan bir noktaya inşa edilmiş tiyatrosu, su kemerleri, hamamı, stadyumu ile bu antik kent görkemli tarihini gözlerinizin önüne sermek için sizi bekliyor.

DİPNOT

Yazılarımı farklı tarihlerdeki ziyaretlerimin ardından kaleme aldım. Kaçınılmaz olarak güncel birçok bilgi içeriyor ama güncel demek bugünün dünyasında hız ve değişimin eş anlamlısı. Bu nedenle yazılarımı referans alıp seyahat planı yaparken değişken bilgileri  (tarihi mekanları ziyaret, yemek ve konaklama önerileri, ulaşım bilgileri vs.) kontrol etmeyi unutmayın. Ve siz de benim gibi “bilgi paylaştıkça güzel” felsefesine inananlardansanız, yazıları zenginleştireceğini düşündüğünüz detayları iletin.

Yolunuz açık olsun, gezgin ruhunuz hiç yaşlanmasın!

  • İstanbul

    Onda yaşamak yerine onu yaşamak gereken 7 tepeli şehrin; semtlerinden müzelerine, tarihinden camilerine kadar bilinen ve bilinmeyen köşeleri…

  • Türkiye

    Binlerce yıllık kültür hazinesi, medeniyetler beşiği topraklarımızı keşfetmek için kuzeyden güneye, doğudan batıya adım adım yolculuk…

  • Avrupa

    Yılın her dönemi ziyaret edilen ışıltılı başkentler, dünya hazinelerini saklayan müzeler, zarafet ve estetiği buluşturan kültürlerden izler…

  • Amerika & Avustralya

    Her zaman merak uyandıran coğrafyalar ve mesafelere aldırmadan gitmek isteyeceğiniz şehirler…

  • Asya & Afrika

    Doğa harikalarından kültür miraslarına, şaşırtıcı geleneklerden mimari başyapıtlara kadar sayısız hazine…

  • Özel Dosyalar

    Özel günlere ilişkin öneriler, ilginç konulara ilişkin yazılar, farklı coğrafyaları bir araya getiren karma konular…

DAHASI VAR!

Eğer bölge hakkında dahasını merak ederseniz “Yalvaç” “Pisidia Antiokheia Antik Kenti” “Isparta” ve “Isparta’nın Çiçekleri” yazılarıma da göz atmayı unutmayın.